Humanitas ‘Het belangrijkste is het samen zijn’

Humanitas ‘Het belangrijkste is het samen zijn’

 

Acht jaar geleden verloor Leny haar man. Ze miste gezelschap. Vrijwilliger Jamie van VRIENDSCHAPPELIJK HUISBEZOEK komt elke week bij haar langs om gezellig te kletsen of een spelletje te doen.

‘Het belangrijkste is het samen zijn’

Leny: “Acht jaar geleden is mijn man overleden. Ik mis hem nog elke dag. Er zijn wel andere weduwen en weduwnaren in mijn buurt, maar die hebben kinderen, ik niet. Daarom kan ik niet met ze meepraten. Ik ben ook geen uitgaanstype. In de zomer toer ik wel eens op mijn scooter zoals vroeger met mijn man, maar naar de stad om te shoppen? Echt niet.

Vaak zit ik in mijn eigen huis. Daar vermaak ik me prima hoor, dat is het niet. Ik puzzel graag, en om 12 uur gaat de tv aan. Maar ik ben een zenuwpees en mis gezelschap. Dat krijg ik nu van Jamie. Ze is er elke woensdag. De hele week kijk ik naar haar uit.

Ik ben blij met die meid, dacht ik, toen ze hier voor het eerst was geweest. Als het niet geklikt had, had ik haar weggestuurd. Dan loopt het niet. Ze was in het begin wel een beetje stil. Het was éven wennen, maar al snel werd het vertrouwd.

Jamie helpt me ook mijn papierwinkel op orde te brengen. Maar dat is niet het belangrijkste. Het belangrijkste is de afleiding van het samen zijn. Gewoon, een kopje thee met een koekje erbij, en kletsen. Meestal over koetjes en kalfjes. Hoewel ik laatst ook voor het eerst bij haar gehuild heb. Dat luchtte echt op!”

Jamie: “De band tussen Leny en mij wordt steeds hechter. Ze zegt dat ze het achterste van haar tong niet laat zien, maar intussen weet ik steeds meer van haar. In het begin was het een beetje stroef, toen moest ik mijn draai nog vinden. Nu praten en lachen we al bij de voordeur.

Er zijn ook plannen iets te gaan doen. Ik wil met haar naar buiten, om haar uit de sleur te halen, en ook omdat het gezond is. Tot nu toe is dat één keer gelukt, we zijn samen naar het gemeentehuis geweest.

Verder zijn er plannen voor spelletjes. Ze dacht dat ik niet van spelletjes hield, maar toen ze hoorde dat dat niet waar was, bedacht ze dat we gingen mens-erger-je-nieten. Volgende week voor het eerst. Gaan we elkaar gezellig pesten.

Er is 52 jaar leeftijdsverschil tussen ons, maar eigenlijk merk je daar niets van. Ja, vorige keer hadden we het over muziek. We kennen elkaars lievelingsmuziek niet. Maar dat is ook het enige. Ik vind haar echt heel leuk. Ze is grappig en direct. Dat ben ik ook. We kunnen heel erg samen lachen. Als ik een keer moet overslaan mis ik de gezelligheid!”

 

Vriendschappelijk Huisbezoek

Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Bijvoorbeeld door echtscheiding, ziekte of verlies van werk. We helpen mensen contacten op te bouwen en te onderhouden, zodat ze er niet (meer) alleen voor staan.

 

Coördinator Dronten & Lelystad:

Yvon Bus, 06 83 81 12 23

E-mail Dronten: huisbezoek-dronten@yvonbus.nl

E-mail Lelystad: huisbezoek-lelystad@yvonbus.nl

Humanitas

Humanitas is een landelijke vrijwilligers-organisatie.  Onze vrijwilligers helpen mensen om de regie over hun leven (weer) op te pakken. Dit doen zij binnen diverse activiteiten.

Getrainde vrijwilligers helpen vanuit de waarden van Humanitas:

  • behoud van de regie over je eigen leven
  • verantwoordelijkheid voor jezelf en voor de ander
  • gelijkwaardigheid
  • betrokken en vraaggericht

 

Socialmedia:

Contact

Tipkampen 27
9481 ET Vries
Tel: 085-0645681
info@zorgenik.com

  WhatsApp